Aktuellt & annat
|
|||||
29 november 2014:
Lyckad premiär för Halländsk bokmässa
Går det att leva som författare i en provins som Halland? Det blev
intensiv debatt på scenen under en paneldiskussion. Från vänster:
Anna Pia Åhslund, ordförande i Hallands författarsällskap,
ungdomsboksförfattaren Camilla Jönsson, Halmstad, romanförfattaren
Annika Bengtsson, Mellbystrand, Gunnar Ardelius, ordförande i
Sveriges författarförbund och Maria Ehrenberg, regionbibliotekarie i
Halland.
Den Halländska bokmässan, lördagen den 29 november 2014, blev en lyckad tillställning.
Här några röster från medlemmar i Hallands Författarsällskap.
Fotografierna är tagna av Hans Helander:
Både enskilda författare och halländska bokförläggare visade upp sig på Halländsk bokmässa 2014. Närmast Stefan Gustafsson från Utblick Media i Halmstad. Halländsk bokmässa 2014 arrangerades av Kultur i Halland - Regionbibliotek, Stadsbiblioteket i Halmstad och Hallands författarsällskap
........................................................................................................................................ 6 september 2014:
Kulturnatt i Halmstad den 6 september
Kulturnatten 6 september i Halmstad var en stor kulturmanifestation, vilken genomfördes på en rad olika platser i de centrala delarn av staden och med mer än tvåhundra programpunkter.
Hallands författarsällskaps styrelseledamot Monika Häägg och Elsa Gravesällskapets ordförande Anna Wieslander var samordnare av ”de litterära sällskapens scen” på Stadsbiblioteket. Under mer än tre timmar framträdde de halländska författarna Bo Lindblom, Anna Pia Åhslund, Monika Häägg, Catharina O, Angelica Ahlefeldt-Laurvig, Mymmel Blomberg, Elsa Andersson och Carl Sundberg, samt de litterära sällskapen i Halland. De senare var August Bondessonsällskapet, Elsa Gravesällskapet och Albert Olssonsällskapet vilka representerades av Torbjörn Johansson som läste texter av August Bondesson, Gunilla Poppe och Thomas Poppe som framförde dikter och sånger av Elsa Grave samt Ingegerd Sahlström som läste text av Albert Olsson. Olof von Dahlinsällskapet fanns under hela kvällen med en utställning om författaren. Kvällens presentatör var Monika Häägg. Bilden: Anna Pia Åhslund berättar om halländska författare, under Kulturnatten i Halmstad (Foto: Monika Häägg).
............................................................................................................................................................ 31 maj 2014:
Årsmöte i
Vinberg med Dalins visor och litterär vandring
Vid
årsmötesförhandlingarna omvaldes större delen av styrelsen till sina
uppdrag. På valberedningens förslag omvaldes Anna Pia Åhslund som
ordförande. Hans Helander fortsätter som sekreterare och Torbjörn
Johansson som kassör. Ett nytillskott i styrelsen blir Eva Lilja, som
efterträder Anne Annfält, som undanbett sig omval. Övriga krafter i
styrelsen är Annika Bengtsson, Monika Häägg och Patrik Leonardsson.
Eva Lilja är bosatt i Kärradal utanför Varberg, alltså får
styrelsen nu ett välbehövligt tillskott från Hallands norra del. Eva är
även professor em. i litteraturvetenskap och har skrivit en lång rad
böcker, bland annat ”I klänningens veck” om Elsa Graves lyrik och ett
omfångsrikt verk om versmått, ”Svensk Metrik”. Just nu arbetar Eva med
en serie ljudböcker i samarbete med Teater Halland. Det ska bli åtta
volymer halländsk litteratur från 1700-talet till 2000-talet, som ges ut
i form av cd-skivor.
Förutom årsmötesförhandlingarna bjöd
eftermiddagen i Vinberg på ett helt program i Olof von Dalins anda, som
vi avnjöt tillsammans med ett tjugotal medlemmar ur Dalin-sällskapet.
Martin Bagge, trubadur och
tonsättare, tolkade med stor inlevelse Dalins lustiga visor till eget
ackompanjemang på luta. Men även Carl Michael Bellman och
1600-talsskalden Johan Runius rymdes i hans program.
En presentation av James Massengales
Ӏmneswennen & Hofskalden. Om
sambandet mellan Olof von Dalin och Carl Michael Bellman”, en ny
vacker, bok formgiven av Författarsällskapets sekreterare Hans Helander,
hanns också med före fikastunden.
Därefter visade solen påpassligt sitt fagra
anlete och i vackert väder kunde alla som ville följa med på en guidad
promenad i Dalins fotspår. Hans Bergfast, ordförande i Dalin-sällskapet,
ledde vandringen till minnesstenen, till Vinbergs kyrka, till den gamla
kyrkogården och till den lummiga Prästgårdsön med Dalinska lusthuset.
Anna Pia Åhslund bidrog med Dalinläsning, bland annat ur sin bok
”I författarens fotspår.
Litterära utflykter i Halland”, som innehåller ett kapitel om Dalin.
Nils Gustaf Nilsson gav en annan spännande vinkling på Dalin och hans
familj, genom att berätta om de botaniska rariteterna i
Prästgårdsparken.
Anna Pia Åhslund Vinbergs kyrkby,
där Olof von Dalin föddes 1708, ligger i Falkenbergs kommun drygt en
halvmil öster om staden. Miljön kring kyrkan är en sevärdhet, även om
inte så mycket från familjen Dalins dagar finns kvar.
För ytterligare information, se
http://www.vondalin.se
17 mars 2014:
Det våras för författare i Halland Nu är bollen satt i rullning: En halländsk bokmässa ska det bli! I Halmstad sista lördagen i november planeras detta spännande arrangemang se dagens ljus. Det är verkligen ett steg i rätt riktning för utvecklingen av ”det litterära landskapet Halland”. Äntligen kan vi få en årligen återkommande träffpunkt för läsare, författare och litteraturälskare av alla slag från hela länet. Bibliotek, bokförlag och våra halländska författarsällskap ska förstås också finnas med. Här om dagen var jag med på ett första planeringsmöte med representanter för Region Halland och Hallands Författarsällskap, som blir värdar för denna första större halländska bokmässa. Sveriges Författarförbund kommer också att bidra till programmet, med förhoppningsvis eldande tal om ”ordets värde” av ordföranden Gunnar Ardelius, och med en påföljande debatt kring yrkesförfattarnas roll i regionen. Och så blir det förstås bokförsäljning och en mängd olika möjligheter för författare, översättare, kritiker och andra arbetare i litteraturens vidsträckta vingård att visa upp sig och möta läsare. Det ser alltså ut att bli ett verkligt lyft för litteratur och läsning i Halland. Och det har hänt på relativt kort tid. För bara tre år sedan presenterades den första treåriga regionala kulturplanen – som jag lusläste i jakt på utvecklingsförslag på litteraturområdet. Då kunde jag bara hitta en enda mening, som sade något i denna viktiga fråga: ”Stimulera halländskt författarskap” stod det kort och gott under den anspråkslösa rubriken ”Regional biblioteksverksamhet”. Men sedan årsskiftet 2014 har vi lyckligtvis en ny kulturplan, där det litterära landskapet Halland sätts på kartan med nyväckt emfas. Och nu skymtar vi innan året är slut en rejäl satsning på en egen mässa för litteraturen i Halland. Den är alltså tänkt att börja i Halmstad, men den ska absolut inte sluta här. Sedan ska den förhoppningsvis rulla vidare följande år till Varberg, Kungsbacka, Laholm eller någon annan halländsk ort. Jag är yr av lycka över detta framsteg – det känns som vår i luften! Det finns hopp om litteraturens utveckling och förnyelse – också i vår krok av landet.
Anna Pia Åhslund, ordförande för Hallands Författarsällskap
Lördag 30 november 2022: Medlemmar minglade på Halmstads slott Sista lördagen i november hade vi mysig samvaro och presentation av en rad nya böcker, författade eller formgivna av sällskapets medlemmar. Cirka 25 medlemmar mötte upp i Halmstads slottskällare för ett möte på temat ”Spännande böcker med halländska förtecken ur 2013 års utgivning”.
Inte mindre än sex av våra medlemmar – Eva Jagrell, Hans
Helander, Lilian Ryd, Annika Bengtsson, Monika Häägg och Andreas
Karlsson – hade rykande färska verk som de både visade upp och berättade
om. (Se mer om dem under fliken ”Botanisera
bland våra böcker”.)
Lördag 28 maj 2013
Anna Pia Åhslund valdes till ordförande för Hallands författarsällskap
Solig vandring. Från Lindgrens bokhandel vandrade sällskapets medlemmar genom skulpturparken i Laholm till Ebbaredsstugan, där årsmötet hölls. Vid samkvämet efteråt, då närhistoria var tema för diskussionerna, berättade bland annat Lars Corné (bilden till höger) om sitt arbete med Skummeslövs historia, utgivet i en bok skriven tillsammans med Roy Karlsson. Foton: Anne Annfält
Det blev något av ett generationsskifte då sällskapet höll sitt årsmöte i Laholm i slutet av maj. Vid sidan om Roland Andreassons avsägelse hade också föreningens kassör sedan flera år, Börje Nordwall, och sekreterare Lennart Hildingsson begärt att få lämna styrelsen. Årsmötet valde till ny ordförande för sällskapet, på förslag från valberedningen, Anna Pia Åhslund. Hon är bosatt i Särdal strax norr om Halmstad. Anna Pia har ett mångårigt och brett engagemang i böckernas värld genom eget skrivande, litteraturkritik, kulturjournalistik, översättningar och även presentationer av inte minst halländska författarskap genom porträtt och antologier. Anna Pia är också regionombud i Halland för Sveriges Författarförbund. Övriga nya krafter i styrelsen för 2013 är Torbjörn Johansson från Morup, Patrik Leonardsson från Halmstad och Monika Häägg även hon från Halmstad. Årsmötesarrangemangen hölls som nämnts i Laholm och med ett 20-tal medlemmar närvarande. Innan själva årsmötet samlades deltagarna vid bokhandeln vid Stortorget och fick dess historia och verksamhet presenterad för sig. Efter årsmötet i stadsparken, vid Ebbaredsstugan, fikade deltagarna i stugans trädgård och diskuterade kring temat "Att skriva närhistoria". Vill du läsa hela årsmötesprotokollet? E-posta i så fall till [email protected]
Fredag 11 januari 2013
Erik Lundberg 1923 - 2012 "En ovanligt bildad, ovanligt vänlig och nyfiken man"
Erik Lundberg, medlem i Hallands författarsällskap, avled 21 december 2022 efter en tids sjukdom. Anna Pia Åhslund och Sten Jacobsson beskriver här hans författargärning. Foto: Mymmel Blomberg.
Halmstadförfattaren Erik Lundberg (född 1923) har nyligen gått ur tiden. Vi kommer att sakna Erik mycket. Han var en god vän och en stimulerande samtalspartner då det gällde litteratur och historia. Men Erik kunde också överraska med sin ungdomliga entusiasm – för anarkismen som politisk hållning och med ett livligt intresse för modern filmkonst. Som författare var Erik Lundberg sparsmakad, på gränsen till exklusiv. Han var i hög grad en författarnas författare. Han har gett ut en lång rad originella essäböcker om litteratur- och idéhistoria. Ofta är det en lyrisk prosakonst som anger tonen i hans verk. Kanske var det först efter pensionen från arbetet som lärare i historia och svenska på Kattegattgymnasiet i Halmstad som Erik Lundberg blommade ut för fullt som författare. Han hade då via sin vidsträckta läsning skaffat sig en suverän humanistisk bildning. Litteraturkritik hade han börjat skriva redan år 1959. Först enstaka artiklar i Dagens Nyheter, därefter blev anrika Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning under en räcka år hans hemvist. Hallandspostens litteraturrecensent blev han på 1970-talet. I bokform började Erik Lundberg med att publicera det han kallade ”litterära kåserier” år 1973. Med lätt hand och utsökt stil skrev han en lång rad böcker, med titlar som ”Ansikte mot ansikte”, ”Bön till Rousseau” och ”Vid språkets rötter” (utgivna på Ellerströms förlag i Lund). De gestaltar alla på ett originellt vis livs levande ögonblick ur litteratur- och kulturhistorien. Med Erik Lundberg som ciceron får läsaren chansen att känna sig bildad – han hjälper sin läsare över tröskeln till både stora och små författarskap i världslitteraturen. Dante och Kafka exempelvis, men också Tolkien (”Sagan om ringen”) och Carroll (”Alice i underlandet”), blir läsaren vän och förtrogen med, tack vare Lundbergs kunniga och fantasifulla guidning genom litteraturens väldiga portar, skrämmande helvetesgap och lilliput-dörrar till underjordiska spegelvärldar. Gärna dröjde han också hos äldre tyska författare som Goethe och Hesse. Han reste mycket i Tyskland och sin barndomsmiljö i Falkenberg upplevde han som besläktad med den tyska. När han vandrade längs Ätran, korsade Tullbron och tittade in på värdshuset Hwitan, upplevde han att Falkenberg lika gärna kunde vara en liten tysk stad vid floden Neckar eller Main. Barndomens stad kände Erik Lundberg utan och innan. I Falkenberg tillbringade han alltid sina sommarlov – även som vuxen – och han har skrivit en trilogi om människorna där och deras förhållande till sin stad. ”Långt innan kajeträdet föll”, ”Historien är här” och ”All vår början” är titlarna på dessa egensinniga böcker, där världspolitik samsas med småstadsperspektiv. Under senare år har Lundberg flitigt växlat mellan prosapoetiska verk och böcker om anarkismens stora personligheter. ”Minnas och komma ihåg är inte det samma”, från 2007, är en prosapoetisk hyllning till minnet – till det personliga minnet, likaväl som till det större historiska minnet. Några år tidigare gav han ut ”Aldrig klassen – alltid människan” (2005) som granskar anarkismens idétradition i ett internationellt perspektiv. Genom bokförlaget H:ströms försorg har både hans levnadskloka prosapoesi från 2000-talet och hans mer faktainriktade böcker om namnkunniga anarkister som Emma Goldman, Proudhon och Kropotkin, fått en ny generation av unga läsare. I saknaden efter Erik Lundberg tröstar vi oss med att hans böcker lever kvar. I dem kan vi ännu känna närvaron av en ovanligt bildad, ovanligt vänlig och nyfiken man. Öppen och ständigt intresserad av livets och litteraturens mysterier – så vill vi minnas Erik Lundberg. Text: Anna Pia Åhslund & Sten Jacobsson
Lördag 19 maj 2012 Eric Rasmusson ihågkommen vid sällskapets årsmöte i Varberg
Bild: Erik Rasmusson i berättartagen vid sällskapets träff på Konsthallen i Hishult våren 2008 (Foto: Lennart Hildingsson) Komedianten – så kallas det nya kulturhuset och biblioteket i Varberg. Det är en intressant byggnad, och dit hade författarsällskapet förlagt sitt årsmöte 2012.
Detta avrundandes med ett program
kring vår nyligen avlidne veteran
Eric Rasmusson, vars senaste (och sista) bok, ”Författat och förpackat”,
nyligen också kommit ut. Titeln anspelar på Eric Rasmussons skrivargärning
och hans yrke som direktör inom förpackningsbranschen.
Bild: Per Falk, bibliotekschef i Varberg, guidade författarsällskapets medlemmar runt i det nya kultur- huset och berättade (Foto: Lennart Hildingsson)
Årsmötet anfördes av ordföranden Roland Andréasson, som också omvaldes till sällskapets ordförande för innevarande verksamhetsår. På de övriga styrelseposterna blev det också omval.
|
|||||
Lördag 17 mars 2012 Sara Beischer hedrades för mogen och uppmärksammad debutroman
Sara Beischer berättade om sitt skrivande vid författarsällskapets arrangemang, i Elsa-rummet på Stadsbiblioteket i Halmstad. Bild: Lennart Hildingsson Sara Beischer, Halmstad, har tilldelats 2012 års stipendium av Hallands författarsällskap. De 3 000 kronorna och ett ”diplom” överräcktes vid ett arrangemang på stadsbiblioteket i Halmstad lördagen 17 mars. Sara Beischer redogjorde då också för tillkomsten av sin bok Jag ska egentligen inte jobba här, vilken kom ut vid senaste årsskiftet och blivit mycket uppmärksammad. Berättelsen är självbiografisk så tillvida att Sara efter gymnasieåren, som sin romankaraktär Moa, sökte sig till Stockholm för att göra skådespelarkarriär. Det lyckades inte så väl och för att försörja sig började Sara, likt Moa, att ta timjobb inom äldreomsorgen. Här slutar det självbiografiska. - Moa är inte jag, men av mina erfarenheter av äldreomsorgen har jag gjort min berättelse, säger Sara Beischer. Skrivandet började efter hon gett upp sina teaterdrömmar och inlett sin lärarutbildning. - Jag kände att jag måste göra något kreativt, skapa något. Och jag hade alltid tyckt om att skriva. Sara Beischer kände också starkt att det var viktigt att berätta om vad hon upplevt på olika äldreboenden. Romanen skapades under tillkämpade skrivpass mellan pluggande och familjebildning. När Sara postade sitt manus, till flera förlag, var hon nära bokstavligen på väg till BB. På författarsällskapets arrangemang berättade Sara Beischer om hur ett stort förlag snabbt visade allvarligt intresse för hennes manus, men att kontraktet på en bokutgivning snubblade på en marknadsutredning där en senare pocketutgivning inte troddes löna sig. Sara Beischer hade gett upp hoppet om att se sin text i tryck, när Ordfront hörde av sig. Det kom ett hovsamt e-postmeddelande som ursäktade att man hört av sig så sent och förmodade att hon redan fått ett förlag till sin roman. Om inte, var Ordfront intresserad av att ge ut hennes berättelse. Text: Lennart Hildingsson
Sara Beischers roman är ett vardagsäventyr om döden och äldreomsorgen, om det triviala och det fula. Men det är också en berättelse om det vackra och viktiga som kan finnas där man minst av allt trodde att man skulle hitta det.”
Och några kritikerröster: Sara Beischer debuterar med en mycket omskakande arbetarskildring direkt från vårdgolvet. Det var verkligen på tiden. Ulf Lundén, Dala-Demokraten
Sara Beischer har fångat miljön vid livets slut. Hon har gjort det med värme, skärpa och mångbottnat djup. Som debutroman är den välskriven och kantad av aktuella etiska frågeställningar. Begåvat vänder och vrider författaren på det fula och vackra. På varje sida känner man kärleken till orden och gestaltandet. Jakob Carlander, Östgöta Correspondenten
|
|||||
|
|||||
Februari 2011 Friskhet i sinne och skrivande (av Roland Andréasson) Man får hoppas att småfåglarna har ett eget paradis och att inte en katt vet om det Så skrev Ingrid Hagsäter, Halmstad, i en lyriksamling, som kom ut 2005. Det är ett bra exempel på hennes diktarkonst: finstilt, underfundigt och fullt av humor. Nu är denna veteran inom Hallands författarsällskap borta. Trots sina 90 år och ett liv med mycken svärta bibehöll hon in i det sista en ungdomlig friskhet i sinne och skrivande. Ingrid Hagsäter föddes 1921 i Östersund och kom 1996 till Halmstad, där hon arbetade inom personaladministrativa rådet (PA-rådet), en organisation som finansierade forskning om personalfrågor och arbetsorganisation. Hon prövade på olika litterära genrer och blev publicerad i en rad antologier, bland annat i "Fiskrenserskan och andra berättelser" (Hammarström & Åberg, 1990). Mycket uppskattade blev hennes teaterstycken för Hallands omsorgsinstitutioner, pjäser som uppfördes på en rad platser i länet. År 2002 gav hon ut poesisamlingen "Hem till kvällen", som 2005 följdes av den bok, i vilken den inledningsvis återgivna dikten ingick. Den samlingen kallades hon "Överleva", en starkt symbolladdad titel. Ty just detta att kunna leva igenom svårigheter var ett betecknande drag hos Ingrid Hagsäter. Tillvarons kallstråk förlamade henne inte. Hon fortsatte, även om hon inte alltid hade vinden i ryggen. Men naturligtvis visste hon, att livet hade en slutstation. Hon var beredd. I sin sista diktsamling, "Genom fönstrets gröna myggnät" (2007) skrev hon: Jag svepte schalen om mig och gick Det kändes lätt att gå Snart var jag framme vid avtagsvägen Jag vände mig aldrig om
|
|||||
Att ge ut på eget förlag |
|||||
Författarsällskapet höll medlemsträff på Kafé Klang & Co på Vallås Centrum, Halmstad
En panel med erfarenhet av egen bokutgivning fanns med. Deltagarna diskuterade svårigheter, möjligheter och delade med sig av tips och råd. Vi besökte som avslutning också paret Håkan Håkansson och Birgitta Wimans hem, som är en veritabel bokverkstad. Författarsällskapets stipendium på 5 000 kronor delades också ut till Monika Häägg. |
|||||
Lördag 29 maj 2010 Årsmöte i kustens sandpinade landskap "Kom följ mig till stranden" - Anna Wieslanders lokalhistoriska bok kunde ha lånat ut sin titel även till Författarsällskapets sammankomst. Årsmöte och fängslande föredrag hölls med en dramatisk fond genom fönstren i salen: De höga vågorna med sin ensamme vindsurfare, som slog mot stranden solbelyst, omväxlande slät och dynig och som sträckte sig för ögonen kilometervis norrut mot Haverdal. |
|||||
|
|||||
Roland Andréasson, omvald ordförande. Bilder: Lennart Hildingsson. Årsmötet hade samlat drygt 20 medlemmar ur sällskapet och dessa valde styrelse för 2010 och fick ta del av två föredrag som var för sig berörde de hårda villkoren i historisk tid för människorna längs det yttersta kustbandet. Först Anna Wieslander, som skrivit Kom följ mig till stranden och som berättade om det som boken handlar om: Vilshärads historia. Lyssnarna fick framför allt genom Annas ord och bildsamling följa ett antal familjer i Vilshärad genom 1900-talets decennier, då byn går från fiske och jordbruk som försörjning, till sommargäster och turism och vidare mot senare års förvandling till en pendlarort för staden Halmstad.
Anna Wieslander berättade om Vilshärad. Sedan Martin Odd, teaterregissör och pjäsförfattare, som berättade om dramat Trampa inte på min tröskel vilket han skrivit utifrån de tre sista romanerna av Albert Olsson (Harplinge). |
Martin Odd redogjorde för sitt skrivandes hantverk, om svårigheterna med att vaska fram ett drama ur ett omfattande och vittgrenat romanverk och ändå göra ursprungsförfattaren rättvisa.
Martin Odd. Vad Martin fäst vid sig vid och det som skådespelet handlar om är ett antal medeltida diktade kvinnoöden från denna trakt. Spelet skall framföras av teateramatörer vid Annies gård i Haverdal i sommar. Att författarsällskapet uppmärksammar Albert Olsson är fullt naturligt; genom sitt föreningsmedlemskap i det sällskap som vårdar hans litterära arv och för att Albert Olsson var författarsällskapets förste ordförande. Årsmötet bjöd annars inte på större dramatik. Roland Andréasson omvaldes till ordförandeposten men styrelsen fick på en punkt nytt utseende; efter avgående Ann-Caroline Manhof valdes Annika Bengtsson in som ny ledamot. Årsavgiften för medlemskap är oförändrat 100 kronor. |
||||
Torsdag 3 december 2022 Kristina Digman - författarsällskapets stipendiat Vid vårt medlemsmöte i början av december i Café Blå på Mellby konstmuseum fick illustratören och barnboksförfattaren Kristina Digman ta emot ett stipendium på 5 000 kronor. |
|||||
En lövkransad Kristina Digman tar emot stipendiet av sällskapets ordförande Roland Andréasson. Bild: Anna Pia Åhslund
Motiveringen: Stipendiet år 2009 från Hallands författarsällskap tilldelas barnboksillustratören och författaren Kristina Digman, som tar sina unga läsare i handen och med humor och inkännande allvar leder dem in i blommande världar, där verkligheten vattnas av en näringsrik fantasi. |
Kristinas bok i år, utgiven på Rabén & Sjögrens förlag, heter Floras blommor. Fjolårsboken Floras kulle belönades av BUS med "Slangbellan" och kallades en saga som på vackraste vis berättar om drömmars nödvändighet och om rädslan för att drömmen ska mörkna och vissna. BUS är barn- och ungdomssektionen inom Sveriges författarförbund. 2002 fick Kristina Hallandspostens kulturstipendium. Vid mötet på Café Blå berättade Viveka Bosson om sin bok Halmstadsgruppen - ett kraftfält i svensk 1900-talskonst och Anna Pia Åhslund om I författarens fotspår, litterära utflykter i Halland. |
||||
Lördag 28 februari 2009 Stöduttalande för Författarfonden |
|||||
Styrelsen för författarsällskapet beslöt vid sammanträde att lämna följande stöduttalande till Författarförbundet, i frågan om Författarfondens framtid: "Hallands författarsällskaps styrelse har med stor oro tagit del av Kulturutredningens förslag om att Författarfonden, som betalar ut biblioteksersättning och arbetsstipendier, ska slås ihop med Konstnärsnämnden och delar av Rikskonserter och Kulturrådet, till en enda stor bidragsgivande myndighet. Målet sägs vara att stärka kulturskaparnas position inom kulturpolitiken. Men vi fruktar att den enrådighetsmyndighet som Kulturutredningen vill skapa istället, kommer att ta ifrån oss upphovsmän - författare, tecknare och fotografer - vårt rättmätiga inflytande över biblioteksersättningen. Idag är vi starkt reprsenterade i Författarfondens styrelse och detta att hantera de ersättningar - inte bidrag - som upphovsmännen får för att våra verk lånas ut gratis på biblioteken, fungerar väl. Att kringgärda en fri och välfungerande fond med myndighet, anser vi vara helt fel. Vi vill uttrycka vårt stöd för Sveriges Författarförbunds ställningstagande, att bevara Författarfonden som ger oss upphovsmän inflytande och bestämmanderätt över de medel som fonden förvaltar. Författarfonden har helt unika kunskaper om villkoren för upphovsmän - och hur dessa kan förbättras och utvecklas. Slå därför inte sönder en välfungerande , en fritt verkande och solidarisk författarfond!"
|
Sidan uppdaterad: 2022-12-12
|